četrtek, 7. april 2011

KAKO SE PRIPRAVITI ZA SPOMLADANSKO SETEV

  1. Spoznajte povprečni datum zadnje pozebe na vaši lokaciji
    To je datum, ki je značilen za vašo lokacijo, je povprečni datum zadnje spomladanske pozebe v razdobju več let. ( zadnje pozebe so bile tudi tam do prvega maja) http://www.arso.gov.si/vreme/poro%C4%8Dila%20in%20publikacije/pozeba_letak.pdf
  2. Določite temperaturo tal.
    Talni termometer je najbolj natančen način, da izmerite temperaturo tal. Preprosto vstavite termometer v tla in odčitavajte temperaturo nekaj dni. Ko se tla segrejejo na idealno temperaturo za vaš posevek, posejte ali sadite. Cena takega termometra je nekaj €
  3. Test vlage v tleh.
    Iz globine 10-15 cm, vzemite pest zemlje, in jo stisne v kepo. Nato jo poskusite zdrobiti med prsti. Če se ne bo zdrobila in ima izgled  testa, pomeni da je preveč mokra. Počakajte nekaj dni in poskusite znova. Če se kruši z lahkoto, pomeni da je pripravljena za sajenje. Če prst drsi skozi prste pomeni, da je presuha. Namočimo tla in počakamo, da se tla dobro odcedijo. Sadimo, ko prst  prestane test stiskanja.
  4. Ugotovite zahteve vaših posevkov
    Ugotovite temperaturne razmere tal za sajenje vaše zelenjave (nekaj navedenih spodaj)  in vremenske razmere, ki jih lahko prenašajo. Uporabite datum zadnje pozebe za določitev datuma sejanja. Pred sejanjem se je samo potrebno prepričati, da je zemlja dovolj topla in suha.
  5. Dodajte organsko snov
    Tlom redno dodajajte organsko snov (kompost, organska gnojila, zeleno gnojenje, itd). Organska snov izboljšuje tlom fizikalno-obdelovalno stanje in rodovitnost. Tla z dobro obdelovalno kondicijo so dobro odcedna, se lahko obdelujejo, pospešujejo kaljenje semen in rast korenin.





    Ni komentarjev: